top of page

20 de beneficii ale terapiei prin inversie (partea a 2-a)

Am revenit, asa cum v-am promis, cu cea de-a doua postare legata de modul in care corpul vostru va aplauda initiativa de a-l introduce in posturile de inversie si vom adauga listei inca 10 mari beneficii:

11. Imbunatateste sanatatea articulara

Articulatiile care suporta mare parte din greutatea corpului, zi de zi, sunt cele ale coloanei vertebrale, soldurile, genunchii si gleznele, iar in timp, aceasta presiune isi spune puternic cuvantul. Lichidul dimprejurul acestor articulatii este presat spre exterior si astfel se pierde, iar inversia reuseste sa elibereze acesta presiune care actioneaza asupra lor, permitand muschilor si liamentelor sa se relaxeze, iar lichidului si sangelui sa se intoarca in articulatii si sa le hraneasca si hidrateze in mod adecvat.

12. Reduce starile de depresie si alternarile de dispozitie

Un studiu efectuat in 2004 la Universitatea din California a aratat ca nivelul depresiei in randul participantilor a scazut simtitor prin practicarea a doua sesiuni de yoga pe saptamana, ce includeau si posturi de inversie si asta dupa doar 2 saptamani, iar simpomele pozitive s-au mentinut apoi pana la finalul experimentului. S-a remarcat o scadere vizibila a nivelului de cortizol eliberat de creierul participantilor, iar alte studii au aratat de asemenea o crestere a nivelui de endorfine din sange, ceea ce arata ca sistemul endocrin devine foarte activ in timpul sesiunilor de inversie.

13. Stimuleaza gandirea creativa

Unul dintre cele mai interesante efecte ale terapiei prin inversie este stimularea gandirii creative. Motivul este, desigur, unul simplu: sange proaspat ajunge la nivelul creierului, ceea ce creste rapid gradul de oxigenare a acestuia. El incepe astfel sa gandesca mai creativ si mai divergent, aspect ce aduce avantaje importante celui care practica inversia, atat in viata personala cat si profesionala.

Cunoscutul autor al cartii "Codul lui DaVinci", Dan Brown declara ca atunci cand simtea nevoia de un stimul pentru creativitate, recurgea rapid la terapia prin inversie. Rezultatul il stim cu totii.

14. Imbunatateste aspectul fizic

Sa ridice mana cine nu isi doreste asta, vrem sa vedem si noi. Iata cum ne ajuta inversiile:

a. Ridurile de la nivelul fetei, in special cele din colturile ochilor si cele de pe frunte, devin mai putin vizibile, datorita fluxului mai puternic de sange care ajunge la nivelul fetei. Pielea devine hidratata cu nutrienti si sange proaspat si isi recapata astfel din elasticitate si sanatate.

b. Activarea sistemului limfatic faca sa ramana mult mai putine toxine in corpul nostru, iar acest lucru se reflecta in primul rand asupra pielii, care este unul dintre principalele organe de evacuare a acestor reziduri din corp.

c. Parul devine mai sanatos si mai stralucitor datorita faptului ca mai mult sange proaspat, incarcat de vitamine si nutrienti, ajunge la radacina lui

d. Starea de spirit va fi una mai pozitiva, ca urmare a reglajului hormonal initiat de catre creier in momentul inversiei. Si nu e un secret faptul ca o persoana fericita si optimista este o persoana mult mai atragatoare.

15. Are efecte anti-imbatranire

Terapia prin inversie este probabil, cea mai apropiata fantana a tineretii pe care o puteti intalni. Nu este asa cum v-ati fi imaginat-o? Putem cadea de acord ca o potiune magica ar fi fost mai interesanta, dar si inversia se apropie destul de mult de asta.

Unul dintre aspectele principale care determina imbatranirea corpului este degradarea organelor interne , scaderea flexibilitatii corpului si diminuarea volumului de oxigen si a nutrientilor care ajung in diferitele parti ale corpului, in special la creier. Prin inversie, toate aceste aspecte se imbunatatesc foarte, foarte mult, iar un creier oxigenat este un creier ferit de efectele negative ale inaintarii in varsta, printre care se numara adesea si dementa. Acest lucru a fost explicat foarte bine de autorul Peter Russel, in best sellerul sau "The Brain Book: An Owner's manual", care, la mai bine de 30 de ani de la prima aparitie, ramane o carte de clasa mondiala in ceea ce priveste modul in care este inteleasa functionarea creierului.

16. Repara discurile herniate si elibereaza durerea asociata herniei de disc

Posturile de inversie creaza o forta de tractiune asupra coloanei vertebrale, generata de gravitatie, care intinde coloana vertebrala si creaza spatiu intre vertebre. Acest lucru determina discurile intervertebrale, afectate de hernie, sa scape de sub presiunea vertebrelor, lucru ce ajuta la recapatarea formei lor initiale si eliberarea presiunii pe care acestea o exercita, atunci cand sunt iesite in exteriorul diamentrului vertebrelor, asupra nervilor adiacenti.

17. Amelioreaza varicele

Una dintre principalele cauze care determina aparitia venelor varicoase este stagnarea maselor de sange la nivelul zonelor periferice ale corpului. Prin utilizarea zilnica a inversiei, acest lucru este impiedicat, datorita sangelui proaspat care inunda aceste vene.

18. Imbunatateste respiratia

Fiecare minut petrecut in inversie contribuie la intarirea diafragmei, ceea ce va implica mai putin efort in procesul de respiratie. O respiratie usoara favorizeaza patrunderea mai adanca a oxigenului in plamani, mai ales in partea superioara a acestora, care adesea are de suferit atunci cand respiratia nu este completa.

19. Reduce durerile de cap

Acest lucru se intampla prin mai multe feluri:

a. alinierea coloanei vertebrale reduce spasmele musculare din zona umerilor si a gatului care provoaca adesea dureri de cap

b. relaxarea muschilor fetei si cei ai gatului

c. reducerea nivelui de stres

d. activarea sistemului limfatic, ce devine mai eficient in eliminarea toxinelor din corp, care sunt o premisa a durerilor de cap

20. Desfunda sinusurile

Acest efect are loc ca urmare a doua lucruri:

a. irigarea cu sange proaspat a sinusurilor, care vor deveni mai hidratate si va functiona mai bune

b. fluxul de sange care tranziteaza cu mai mare presiune sinsurile si ajuta la desfundarea lor

 

Atentie: Toate informatiile prezente pe acest site au scop pur educational si nu inlocuiesc sub nicio forma sfatul unui medic specializat. Va recomandam sa va consultati medicul inainte de a incepe orice forma noua de exercitii. Nu suntem respunzatori pentru eventualele accidentari care ar putea surveni ca urmare a utilizarii informatiilor prezente pe acest Site.

Postari favorite
Postari recente
Arhiva
Cauta dupa eticheta
Urmareste-ne si pe:
  • Facebook Basic Square
bottom of page