top of page

TERAPIA PENTRU

DISFUNCTIILE SENZORIALE

CE SUNT DISFUNCTIILE SENZORIALE?

Disfunctiile senzoriale la copii se manifesta prin hipo sau hipersensibilitatea cu privire la unul sau mai multe din simturile tactil, auditiv, vizual, olfactiv, vestibular (simtul echilibrului), proprioceptiv (simtul pozitiei in spatiu) si gustativ si este ideal ca ele sa fie diagnosticate cat mai devreme pentru a se putea lua masurile necesare care sa faciliteze unele dintre cele mai importante procese din viata copilului: invatarea, concentrarea sau somnul. 

 

Nevoia unei game foarte variate de stimuli, cu precaderea cei tactili, vestibulari si proprioceptivi este caracteristica, iar lipsa acestora face foarte dificila pentru copii adormirea si apoi obtinerea unui somn, continuu, calitativ. Acest lucru are efecte negative nu doar asupra starii lor generale de spirit si a sistemului lor nervos, ci afecteaza si odihna celorlalti membri ai familiei, creand o spirala de consecinte neplacute. Gasirea unor solutii care sa rezolve aceasta problema a somnului este asadar una extrem de importanta.

TERAPIA CALITATII SOMNULUI CU

AJUTORUL YOGA SWING-ULUI

Yoga Swing-ul ofera cateva modalitati de a oferi au influx suplimentar de senzatii tactile, vestibulare si proprioceptive, care s-au dovedit eficiente in a aduce o mai buna calitate a somnului  pentru o buna parte dintre copiii ce sufera de disfunctionalitati senzoriale. Subliniem insa faptul ca exista si copii care nu raspund la actiunile de mai jos, asadar este important ca acestea sa nu fie singurele tentative incercate de parinti:

1.  Adormirea in interiorul Yoga Swing-ului, culcat pe spate sau intr-o parte, protejat de material, care creaza un mediu intim si care aduce un cumul de senzatii benefice, odata cu usoara miscare de balans pe care o capata hamacul. E important insa ca aceasta metoda sa fie aplicata doar copiilor suficient de mari pentru a putea manevra hamacul independent si a putea intra si iesi din el cu usurinta si de asemenea, e important ca Yoga Swing-ul sa fie montat aproape de sol, pentru acces mai usor si evitarea oricaror accidente.

2. Balansarea usoara, ca intr-un leagan, inainte de culcare, pentru cel putin 15 minute

3. Accesarea posturilor de inversie au demonstrat efecte importante asupra copiilor, cum ar fi: 

  • Organizarea si echilibrarea sistemului nervos

  • Oferirea unei doze semnificative de influx senzorial

  • Atenuarea sau evitarea unei crize senzoriale

  • Tractiunea asupra coloanei vertebrale si a incheieturilor

  • Sporeste atentia si concentrare

Posturile de inversie trebuie sa fie executate sub supravegherea unui adult, doar de catre copii care pot manevra hamacul independent si  in doze mici pe parcursul zilei. Revenirea la postura verticala este important sa fie facuta foarte lent, aducand barbia in piept si ramanand in aceasta pozitie inca 1-2 minute dupa ce s-a revenit la pozitia sezut.

 

MONTAJ FACIL

Te ingrijorezi pentru ca nu stii daca ai suficient de mult spatiu la tine acasa sau ca e prea complicat procesul de montaj? Avem vesti bune, totul e mult mai simplu decat iti imaginezi. Absolut oricine poate avea instalat acasa un Yoga Swing, pentru ca partenerii de la  Ajusto.ro se ocupa de montaj pentru tine! Vezi aici preturile si cele mai frecvente intrebari si raspunsuri pe aceasta tema.

bottom of page