20 de beneficii ale terapiei prin inversie (partea 1)


Terapia prin inversie se refera la posturi in care nivelul capului se afla sub nivelul inimii si nu este o terapie deloc noua, ea fiind practicata inca din vechi timpuri pentru efectele ei deosebit de benefice. Lipsa ei de popularitate are o explicatie simpla, atat atunci, cat si acum: in timpurile vechi, ea era tinuta secret pentru avantajul competitiv pe care il oferea practicantilor asupra dusmanilor lor (cum era cazul yoghinilor din vechea Indie sau luptatorilor ninja din Japonia). In vremurile noastre, interesele economice ale marilor corporatii din domeniul medical si farmaceutic fac ca acest mod atat de simplu de a mentine corpul intr-o stare de sanatate foarte buna pentru o perioada lunga de timp sa nu fie mai deloc supus atentiei publicului. Imbucurator este insa faptul ca fenomenul de "trezire" a societatii devine din ce in ce mai accentuat, odata cu accesul atat de facil la informatii, iar noi...noi suntem foarte incantati sa impingem acest frumos pian al trezirii, cu toata puterea, pe scari in jos.

Fata de celelalte produse mult mai consacrate pe piata medicinei alternative, cum este masa de inversie, scaunul de inversie sau bocancii de inversie, produsul Yoga Swing este total revolutionar. El permite o gama mult mai variata de miscari odata intrat in postura de inversie si este semnificativ mai usor de transportat si depozitat, datorita faptului ca este realizat din material textil, mai exact nylon 100% si nu din metal sau plastic.

Iar ce o sa spunem in continuare nu are legatura cu faptul ca noi iubim acest Yoga Swing: intr-o societate ideala, preocupata la modul real de sanatatea ei, fiecare familie are acasa un Yoga Swing, pe care il foloseste fiecare membru, de la copii la parinti si chiar la bunici. Beneficiile de scurta si lunga durata pe care le aduce utilizatorilor lor este o adevarata mina de aur, indiferent de varsta, iar ele se pot obtine atat, atat de usor, printr-o simpla rutina zilnica de 5-10 minute. In aceasta prima parte a postarii noastre, am enumerat primele 10 beneficii mari ale terapiei prin inversie, principalul pilon care sta la baza Yoga Swing-ului:

1. Imbunatateste circulatia sangelui

Pentru foarte multi dintre noi, circulatia la nivelul mainilor, picioarelor si chiar a zonei abdominale este deficitara, ca efect al dificultatii cu care sangele invinge gravitatia pentru a realiza circuitul invers prin care ajunge din nou la inima. Acest lucru creeaza mase de sange care stagneaza la nivelul venelor din extremitatile corpului, rezultand intr-o slaba oxigenare si alimentare cu nutrenti a tesuturilor si organelor din aceste parti ale corpului. Prin posturile de inversie, gravitatia isi schimba sensul in care actioneaza asupra maselor de sange, ceea ce implica eliberarea sangelui stagnant din zonele periferice si reimprospatarea testuturilor si organelor cu sange curat, bogat in oxigen si nutrienti. O simpla comparatie este cea a unei sticle de suc, din comert, pe fundul careia, in timp si cu ajutorul gravitatiei, se acumuleaza sedimente. Prin simpla rasturnare de cateva ori succesiv a sticlei, aceste sedimente dispar pentru ca ele se raspandesc granular in masa de lichid a sucului. Dupa cateva luni, daca sticla ramane in picioare, sedimentele reapar. De aceea este foarte important ca invesia sa fie facuta zilnic, pret de doar cateva minute, decat o data la 2 saptamani dar pentru durate mai mari.

2. Imbunatateste functionalitatea inimii

In timpul inversiei, gravitatia ajuta sangele din zonele periferice sa se intoarca la inima, prin urmare inima nu mai este nevoita sa pompeze sangele cu aceeasi presiune, lucru ce ii ofera o binemeritata "gura de aer". In plus, sangele care ajunge cu o mai mare presiune la creier, il determina pe acesta sa elibereze neurotransmitatori care incetinesc bataile inimii.

3. Ajuta digestia

Imbunatatirea digestiei este unul dintre aspectele nu atat de des mentionat atunci cand se vorbeste despre beneficiile inversiei asupra organismului, insa efectele sunt cu adevarat importante. In timpul inversiei, materiile destinate excretiei traverseaza mai usor valva ileocecala, care face legatura dintre intestinul subtire si cel gros, nemaifiind nevoite sa lupte impotria gravitatiei. De asemenea, aceste materii apasa acum pe peretii colonului ceea ce determina desprinderea sedimentelor toxice ramase in timp lipite de acesti pereti si care creeaza un mediu foarte toxic pentru organism.