top of page

20 de beneficii ale terapiei prin inversie (partea 1)


Terapia prin inversie se refera la posturi in care nivelul capului se afla sub nivelul inimii si nu este o terapie deloc noua, ea fiind practicata inca din vechi timpuri pentru efectele ei deosebit de benefice. Lipsa ei de popularitate are o explicatie simpla, atat atunci, cat si acum: in timpurile vechi, ea era tinuta secret pentru avantajul competitiv pe care il oferea practicantilor asupra dusmanilor lor (cum era cazul yoghinilor din vechea Indie sau luptatorilor ninja din Japonia). In vremurile noastre, interesele economice ale marilor corporatii din domeniul medical si farmaceutic fac ca acest mod atat de simplu de a mentine corpul intr-o stare de sanatate foarte buna pentru o perioada lunga de timp sa nu fie mai deloc supus atentiei publicului. Imbucurator este insa faptul ca fenomenul de "trezire" a societatii devine din ce in ce mai accentuat, odata cu accesul atat de facil la informatii, iar noi...noi suntem foarte incantati sa impingem acest frumos pian al trezirii, cu toata puterea, pe scari in jos.

Fata de celelalte produse mult mai consacrate pe piata medicinei alternative, cum este masa de inversie, scaunul de inversie sau bocancii de inversie, produsul Yoga Swing este total revolutionar. El permite o gama mult mai variata de miscari odata intrat in postura de inversie si este semnificativ mai usor de transportat si depozitat, datorita faptului ca este realizat din material textil, mai exact nylon 100% si nu din metal sau plastic.

Iar ce o sa spunem in continuare nu are legatura cu faptul ca noi iubim acest Yoga Swing: intr-o societate ideala, preocupata la modul real de sanatatea ei, fiecare familie are acasa un Yoga Swing, pe care il foloseste fiecare membru, de la copii la parinti si chiar la bunici. Beneficiile de scurta si lunga durata pe care le aduce utilizatorilor lor este o adevarata mina de aur, indiferent de varsta, iar ele se pot obtine atat, atat de usor, printr-o simpla rutina zilnica de 5-10 minute. In aceasta prima parte a postarii noastre, am enumerat primele 10 beneficii mari ale terapiei prin inversie, principalul pilon care sta la baza Yoga Swing-ului:

1. Imbunatateste circulatia sangelui

Pentru foarte multi dintre noi, circulatia la nivelul mainilor, picioarelor si chiar a zonei abdominale este deficitara, ca efect al dificultatii cu care sangele invinge gravitatia pentru a realiza circuitul invers prin care ajunge din nou la inima. Acest lucru creeaza mase de sange care stagneaza la nivelul venelor din extremitatile corpului, rezultand intr-o slaba oxigenare si alimentare cu nutrenti a tesuturilor si organelor din aceste parti ale corpului. Prin posturile de inversie, gravitatia isi schimba sensul in care actioneaza asupra maselor de sange, ceea ce implica eliberarea sangelui stagnant din zonele periferice si reimprospatarea testuturilor si organelor cu sange curat, bogat in oxigen si nutrienti. O simpla comparatie este cea a unei sticle de suc, din comert, pe fundul careia, in timp si cu ajutorul gravitatiei, se acumuleaza sedimente. Prin simpla rasturnare de cateva ori succesiv a sticlei, aceste sedimente dispar pentru ca ele se raspandesc granular in masa de lichid a sucului. Dupa cateva luni, daca sticla ramane in picioare, sedimentele reapar. De aceea este foarte important ca invesia sa fie facuta zilnic, pret de doar cateva minute, decat o data la 2 saptamani dar pentru durate mai mari.

2. Imbunatateste functionalitatea inimii

In timpul inversiei, gravitatia ajuta sangele din zonele periferice sa se intoarca la inima, prin urmare inima nu mai este nevoita sa pompeze sangele cu aceeasi presiune, lucru ce ii ofera o binemeritata "gura de aer". In plus, sangele care ajunge cu o mai mare presiune la creier, il determina pe acesta sa elibereze neurotransmitatori care incetinesc bataile inimii.

3. Ajuta digestia

Imbunatatirea digestiei este unul dintre aspectele nu atat de des mentionat atunci cand se vorbeste despre beneficiile inversiei asupra organismului, insa efectele sunt cu adevarat importante. In timpul inversiei, materiile destinate excretiei traverseaza mai usor valva ileocecala, care face legatura dintre intestinul subtire si cel gros, nemaifiind nevoite sa lupte impotria gravitatiei. De asemenea, aceste materii apasa acum pe peretii colonului ceea ce determina desprinderea sedimentelor toxice ramase in timp lipite de acesti pereti si care creeaza un mediu foarte toxic pentru organism.

4. Imbunatateste functiile sistemului limfatic

Limfa se deplaseaza in organismul nostru propulsata de contractiile musculaturii corpului. Lipsa activitatilor fizice regulate determina contractii mai rare si mai lipsite de putere a muschilor, ceea ce creaza o "limfa lenesa", care nu mai reuseste sa identifice si sa elimine in timp util toxinele acumulate de-a lungul corpului si astfel, in scurt timp, devine neputincioasa in fata aglomerarilor toxice de la nivelul intregului corp.

5. Activeaza sistemul imunitar

Daca inversiile ajuta sistemul limfatic sa faca cu brio fata toxinelor care invadeaza corpul, atunci sistemul imunitar nu mai e nevoit sa duca aceasta lupta suplimentara si se poate astfel concentra complet asupra apararii organismului de bacterii si infectii virale.

6. Imbunatateste postura

Dupa ani de zile in care corpul a stat intr-o postura incorecta, adesea din cauza muncii de birou, vertebrele din partea superioara a spatelui si a gatului devin sever comprimate si dezaliniate, iar adesea, tensiunea musculara nu dispare complet nici pana la finalul zilei. Postura incorecta intra intr-un timp relativ scurt in memoria musculara, ceea ce face foarte dificila reintrarea intr-o postura corecta, chiar daca se depune un efort considerabil in acest sens. In plus, o musculatura tensionata actioneaza ca un bici asupra vertebrelor, accentuand si mai mult deplasarea lor pe o directie incorecta, in loc sa le sustina, asa cum e normal.

Prin inversie, tensiunea musculara se reduce rapid, iar gravitatia ajuta enorm la alinierea naturala a vertebrelor.

7. Imbunatateste flexibilitatea si sanatatea coloanei vertebrale

Unul dintre cele mai importate aspecte care mentin coloana vertebrala flexibila este lichidul gelatinos din interiorul discurilor intervertebrale, care le mentine hidratate, pline, elastice si pregatite sa faca fata flexiunilor corpului si actiunii de tasare generata de vertebre din cauza gravitatiei. Cu timpul, din cauza acestei actiuni constante de tasare, lichidul din interiorul discurilor se pierde, lasandu-le deshidratate, mai subtiri si inelastice. Desi in timpul somnului forta de tasare se reduce semnificativ, lichidul din interiorul discului nu se reface niciodata in proportie de 100%, iar asta cauzeaza o inevitabila deteriorare a acestuia in timp. Inversia este singurul mod prin care discurile se elibereaza complet de actiunea gravitatiei si reusesc sa se rehidrateze asa cum e nevoie pentru a le mentine sanatoase pana la o varsta foarte inaintata.

8. Grabeste recuperarea dupa antrenamente fizice

Antrenamentele fizice sunt un mod foarte eficient de a mentine corpul intr-o stare foarte buna de sanatate, insa fiecare antrenament pune prin prisma efortului depus, presiune pe coloana vertebrala si pe articulatiile corpului. Intrarea in posturi de inversie imediat dupa finalizarea antrenamentului fizic, ofera ligamentelor si articulatiilor cateva minute de relaxare, de decompresie si de recuperare a lichidului pierdut, iar sangelui ocazia sa irige foarte bine musculatura obosita, aducand oxigen si nutrienti proaspeti la nivelul ei, aspect care grabeste semnificativ recuperarea, exact ca in cazul bailor cu gheata, atat de populare in randul sportivilor.

9. Imbunatateste calitatea somnului

Motivele pentru care inversia ajuta semnificativ calitatea somnului nu au fost inca pe deplin intelese, insa urmatorii factori au o contributie clara in acest sens: relaxarea musculara, sistemul limfatic activ ce elimina toxinele din corp si circulatia imbunatatita care oxigeneaza creierul si iriga cu nutrienti tesuturile. Si cine nu iubeste un somn bun?:)

10. Reduce stresul

Sangele care oxigeneaza puternic creierul in timpul inversiei, actioneaza in mod implicit si asupra hipotalamusului, a glandei pituitare si a glandei tiroide, care incep un proces de reglaj hormonal, crescand nivelul hormonilor care ne dau o stare de bine si reducandu-i pe cei care genereaza starile de stres. Un studiu clasic realizat in 1978 a aratat ca tensiunea musculara scade cu 38% in primele 10 secunde de inversie!

Postari favorite
Postari recente
Arhiva
Cauta dupa eticheta
Urmareste-ne si pe:
  • Facebook Basic Square
bottom of page